Atriyal fibrilasyonlu hastalarda oral antikoagülan kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle antikoagülan tedavi başlarken hastanın sosyokültürel düzeyi ve içinde yaşadığı ortamın buna uygun olduğundan, hastanın bu tedavinin özelliklerinin anladığından ve kabul ettiğiniden emin olunmalıdır. Kumadinizasyonda anahtar nokta sık tekrarlanması gereken INR ölçümleridir. Hastanın yaşadığı yerde INR’yi sağlıklı ölçen bir laboratuar yoksa kumadinizasyon hasta için tehlikeli olabilir. Hastanın yaşadığı ortamın özellikleri de bu kararı etkileyebilir. Örneğin düşme riski olan ve yanlız yaşayan bir insan da kumadinizasyon ciddi problemlere neden olabilir. Hastanın ilaca ya da sık yapılacak INR ölçümlerine uyumunun iyi olmayacağı düşünülen hastalar da riske atılmamalıdır.
Aşağıda warfarin kullanan hastalarda kanama riskini arttıracak diğer faktörler yer almaktadır.
Increased age (variously given as >60, >65, >75, or >80 years) Female sex Diabetes mellitus Presence of malignancy Hypertension (ie, systolic >180 or diastolic >100 mmHg) Acute or chronic alcoholism, liver disease Renal impairment Anemia Poor drug compliance or clinic attendance Prior stroke or intracerebral hemorrhage Presence of bleeding lesions (eg, gastrointestinal blood loss, peptic ulcer disease) Bleeding disorder (coagulation defects, thrombocytopenia) Concomitant use of aspirin, nonsteroidal antiinflammatory drugs (NSAIDs), antiplatelet agents, or antibiotics Instability of INR control and INR >3.0 Pre-treatment INR >1.2 Previous severe hemorrhage during treatment with warfarin with an INR in the therapeutic range
Warfarin, (Türkiye’deki preperat adları ve dozları için Tablo’ya bakınız) ilk başta 5 ya da 10 mg dozunda 2 ün verilmeli, 3. gün INR ölçümü yapılarak idame dozlarına karar verilmelidir. Hedef INR 2.0 ile 3.0 (tercihan 2.0 – 2.5) arasıdır. Doz ayarlaması tamamlandıktan sonra her 2 – 3 haftada bir INR ölçümü yapılarak warfarin dozunun uygun olduğundan emin olunmalıdır. Ayarlama yapılırken bazı hastalarda her gün alınan 0.125 mg. warfarinin çok yüksek INR değerlerine neden olabileceği, bazı hastalarda ise 15 mg/gün dozunda warfarin ile bile terapötik düzeylerin sağlanamayabileceği unutulmamalıdır.
Warfarin preperatları birçok ilçla etkileşimde bulunmaktadır. Tablo’da bu ilaçlar ve etkileşimler yer almaktadır.
Bazı yiyecekler Vitamin K’dan zengindir ve fazla tüketilmeleri halinde ilacın etkisini azaltırlar: karaciğer, yeşil çay, kuşkonmaz, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnıbahar, marul, ıspanak ve benzeri yeşil yapraklı sebzeler, tere, roka. Ayrıca vitamin E warfarinin antikoagülan etkilerini arttırır.